Kisah Sedih Keluarga Muslim Di Kanada Yang Dibun*H Secara Kejam Gara-Gara Sebab Agama Islam

0 574

ONTARIO, Kanada: Seorang lelaki yang memandu trak pick-up telah merempuh  dan membunuh empat anggota keluarga Muslim di selatan wilayah Ontario, Kanada, dalam kejadian yang disifatkan polis sebagai serangan yang dirancang.

Seorang suspek berusia 20 tahun yang memakai vest seperti perisai melarikan diri dari tempat kejadian setelah serangan pada petang Ahad, dan ditahan di sebuah pusat beli-belah tujuh kilometer dari persimpangan di London, Ontario di mana ia berlaku, kata Penguasa Detektif, Paul Waight.

“Ada bukti bahawa ini adalah tindakan terancang, dirancang, didorong oleh kebencian. Dipercayai bahawa mangsa-mangsa ini menjadi sasaran kerana mereka beragama Islam,” katanya pada sidang akhbar.

Nama-nama mangsa tidak didedahkan, tetapi mereka terdiri seorang dua wanita berusia 74 dan 44 tahun tahun, seorang lelaki berusia 46 tahun, dan seorang gadis berusia 15 tahun – bersama-sama mewakili tiga generasi keluarga yang sama, menurut Datuk Bandar London, Ed Holder.

Seorang budak lelaki berusia sembilan tahun dimasukkan ke hospital berikutan serangan itu dan sedang dalam proses pemulihan.

“Biar saya jelas, ini adalah tindakan pembunuhan besar-besaran yang dilakukan terhadap umat Islam, terhadap warga London, yang berakar pada kebencian yang tidak dapat diungkapkan,” kata Holder.

Dikenali sebagai Nathaniel Veltman, suspek telah didakwa dengan empat tuduhan pembunuhan satu dan satu tuduhan cubaan membunuh.

kredit utusan

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.