Connect with us

info

Sijil Anda Hilang? Ini Cara Untuk Dapatkan semula Secara Online (e-Lembaga Peperiksaan)

Published

on

Jika sijil pendidikan anda hilang, anda tidak perlu gusar ,resah atau bimbang. Kini ada jalan penyelesaiannya.Anda boleh gunakan cara ini bagi mendapatkan semula sijil pendidikan anda yang hilang.

Kehilangan sijil pendidikan bukan perkara yang baru kerana sejak dulu lagi, ada individu yang menghadapi masalah ini dan sukar untuk mendapatkan semula sijil mereka kerana perlu melalui banyak prosedur.

Selain digunakan sebagai syarat untuk kemasukan pelajar di Institut Pengajian Tinggi, sijil-sijil pendidikan di sekolah juga digunakan sebagai sokongan untuk urusan temuduga pekerjaan. Untuk perkara-perkara formal seperti ini sudah tentulah ia memerlukan salinan sijil yang original kan?

Tapi, kalau ada sijil yang hilang memang runsing dibuatnya.

Nah, tak perlu risau lagi kerana sekarang ni kalau ada sijil pendidikan persekolahan korang yang hilang, semuanya boleh diselesaikan dengan lebih mudah. Jika dulu ada yang kata kita perlu ke Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memohon sijil yang baru, kini semuanya boleh dilakukan secara online sahaja.

Mungkin ada yang tidak tahu cara untuk minta salinan keputusan peperiksaan PMR/SPM/STPM dan lain-lain oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia, jadi jom kita lihat tutorial berikut:

1. Pergi ke laman web e-Lembaga Peperiksaan: elp.moe.gov.my, pilih Perkhidmatan

2. Kemudian, pilih nak salinan sijil peperiksaan yang mana

 

3. Klik disitu dan isikan maklumat pada borang pemohonan

4. Caj dikenakan. Bayar mengikut harga yang ditetapkan

5. Tak sampai seminggu sijil asal diterima melalui pos

Wah, mudah sangat ni. Kalau ada sesiapa yang kehilangan sijil SPM atau yang berkaitan dengannya, bolehlah cuba cara ini.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri dan ini adalah sekadar perkongsian sahaja.Ribuan Terima kasih diucapkan kerana sudi meluangkan masa anda kepada kami.OKTHXBYE

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING TOP