Connect with us

info

Pesara guru hampa Dan Kecewa Musang King Yang dibeli RM140 Indah khabar Dari rupa?

Published

on

Musim DURIAN Musang King telah tiba, sejarah ia anda tahu?

Asal usul durian Musang King bermula apabila Tina mengahwinkan durian biasa dari Kampung Pulau Raya, Tanah Merah dengan dengan durian kunyit

Tina berkata, ketika itu Musang King dikenali sebagai durian kunyit dalam kalangan orang Melayu dan kemudian beliau memberi nama baharu sempena pucuk pokok pertama yang diambil.

“Bermula daripada situ saya menamakan sebagai Musang King bersempena nama Gua Musang. Saya minat menanam dan makan durian meskipun, ketika itu saya masih bekerja bekerja di Singapura sebagai pereka fesyen.

RAUB – Seorang pesara guru hampa selepas durian Musang King yang dibeli di sebuah pusat jualan dan pengumpulan durian di Sungai Klau di sini untuk dimakan bersama keluarga buruk dan berulat.

Salehudin Mat Rasad, 61, berkata, daripada dua biji durian yang dibeli dengan harga RM140 itu, hanya sebiji yang boleh dimakan, manakala sebiji lagi buruk serta berulat.

“Semasa membeli saya ada nampak kesan lubang pada kulit durian itu, tetapi penjual menyatakan isi durian elok dan saya yakin dengan jaminan diberinya.

“Namun apabila membuka untuk dimakan bersama isteri dan anak-anak, saya terkejut kerana satu biji durian buruk dan berulat, kami hampa kerana baru hendak merasa durian musim ini, tetapi lain pula jadinya,”katanya di sini hari ini.

Salehudin terkejut apabila mendapati durian Musang King dibelinya busuk dan berkulat.

Menurut Salehudin, dia sememangnya tidak menyangka durian yang berharga agak mahal berkenaan buruk pada semua bahagian.

Katanya, dia sememangnya tidak berpuas hati dan berhasrat meminta ganti rugi daripada peniaga terbabit atau diganti durian yang baharu.

“Saya tidak pasti sama ada boleh atau tidak ditukar dengan buah yang elok, tetapi saya berhasrat membawa buah berkenaan kepada penjual dalam masa terdekat,”ujarnya.

Sementara itu Pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Raub, Rozma Ab. Rahman berkata, meskipun tidak menerima aduan daripada pengadu pihaknya memandang serius setiap aduan daripada pengguna.

Ujarnya, pihak KPDNKK akan membuat pemeriksaan mengenai perkara itu termasuklah melakukan pertemuan dengan peniaga terbabit dalam masa terdekat.-K! ONLINE

INFO SEJARAH ASAL USUL DURIAN MUSANG KING
MUSANG KING RAJA KUNYIT
Sejarah Durian D197 – Musang King
Durian Musang King atau nama asalnya Raja Kunyit berasal dari Tanah Merah, Kelantan, Malaysia.
Pohon induk asalnya tumbuh di Pulau Raya, sebuah pulau ditengah tengah Sungai Kelantan berdekatan dengan Pekan Tanah Merah.
Mengikut Chung Ting Bun dari Pulau Raya, pohon durian Raja Kunyit ditanam oleh moyangnya sekitar tahun 1800. Moyang Chung Ting Bun ialah Chung Chun Seng yang berhijrah dari Selatan Cina ke Pulau Raya pada tahun 1790. Pohon induk Raja Kunyit hidup di Pulau Raya sehingga mati dipanah petir pada tahun 1974.
Sebelum mati dipanah petir seorang peladang, Wee Chong Beng, sempat mengambil dan membiak mata tunas Raja Kunyit. Wee Chong Beng mula menanam Raja Kunyit seluas 2 hektar pada tahun 1970.
Pada mulanya, selepas mengeluarkan hasil, Raja Kunyit hanya di pasarkan oleh Wee Chong Beng disekitar Tanah Merah dan Kota Bharu, Kelantan. Kebanyakan pembeli durian Raja Kunyit ialah kaum cina kerana rasanya yang begitu pahit.
Pada tahun 80an durian Raja Kunyit mula ditanam oleh pekebun durian di Pahang dan Gua Musang.
Sementara itu Wee Chong Beng telah berusaha untuk mendaftarkan Raja Kunyit dengan Jabatan Pertanian Malaysia.
Hanya selepas hampir 20 tahun, baru durian Raja Kunyit dapat didaftarkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia sebagai D197 pada tahun 1993.
Setelah kebun di Pahang dan Gua Musang mengeluarkan hasil, durian Raja Kunyit mula dipasarkan di Kuala Lumpur dan bandar bandar utama Malaysia.
Pekebun pekebun dari Gua Musang telah menukar nama dan mempromosikan durian Raja Kunyit sebagai ” Musang King”.
Dengan nama baru ini dan dengan peningkatan hasil dan kualiti buah, akhirnya durian Musang King atau Raja Kunyit menjadi begitu popular di rantau ini termasuk Singapore, Hong Kong, Brunei, China dan Indonesia.
Harga popular Durian musang king boleh mencecah sehingga RM35.00 sekilo mengikut saiz dan kualitnya. Sementara anak benihnya yang sudah ditut (khawin) juga tidak kurang RM25.00 sepokok.
PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri dan ini adalah sekadar perkongsian sahaja.Ribuan Terima kasih diucapkan kerana sudi meluangkan masa anda kepada kami.OKTHXBYE

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING TOP