Connect with us

info

Bantuan:RM600 Untuk Semua Pekerja Di MaIaysia SeIama 4 BuIan 2021

Published

on

Sejak Program Subsidi Upah atau PSU diperkenalkan, pihak kerajaan telahpun membelanjakan lebih 15 bilion ringgit bagi tujuan membantu para majikan membayar gaji kepada sekitar 2.7 juta pekerja. Memandangkan respon positif berhubung dengan program ini, pihak kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan PSU 4.0 dengan peruntukan sebanyak RM3.8 bilion ringgit yang dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 2.5 juta pekerja.Bantuan:RM600 Untuk Semua Pekerja Di MaIaysia SeIama 4 BuIan 2021 pada musim kini.

Melalui inisiatif PSU 4.0 ini, pihak kerajaan akan menampung sehingga 500 pekerja bagi setiap majikan bagi tujuan membantu golongan majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat c0v1d-19 agar dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan para pekerja hilang pekerjaan dan punca pendapatan bagi semua perusahaan.

Sila ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut berkenaan Program Subsidi Upah 4.0 dan bantuan ini.

Melalui inisiatif dan bantuan PSU 4.0 ini, pihak kerajaan akan menampung:

  • 500 pekerja setiap majikan
  • Kadar bayaran RM600 setiap pekerja.
  • Bayaran adalah bagi tempoh 4 bulan yang mana dua bulan bagi semua sektor dalam fasa kedua PPN dan dua bulan seterusnya khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai negatif semasa tempoh fasa ketiga nanti.

>Jika sebelum ini pelaksanaan PSU disyaratkan dengan had gaji di bawah RM4,000 sahaja, namun melalui PSU 4.0:

  • Tiada had gaji ditetapkan.
  • Majikan boleh memohon PSU 4.0 bagi pekerja yang bergaji lebih RM4,000.

Untuk pengetahuan anda, permohonan mestilah dilakukan oleh pihak majikan. Majikan yang ingin membuat permohonan PSU 4.0 bagi mendapatkan bayaran untuk pekerja boleh ikut seperti langkah berikut:

  1. Permohonan boleh dikemukakan secara online – klik DI SINI
  2. Pihak majikan akan menerima nombor rujukan sebaik sahaja permohonan lengkap telah diisi di pautan https://prihatin.perkeso.gov.my/ dan boleh menyemak status permohonan menggunakan nombor rujukan yang diberikan.
  3. Senarai nama majikan yang diluluskan permohonan PSU boleh disemak di https://www.myfuturejobs.gov.my/ termasuk bilangan pekerja yang diluluskan.

Untuk mendapatkan panduan lebih terperinci, anda boleh rujuk panduan Program Subsidi Upah 3.0 yang lepas. Maklumat lanjut berkaitan PSU 4.0 akan menyusul setelah mendapat makluman baharu.

bantuan

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv

Sumber : https://khabarportal.com/

 

Apply dan claim sekarang, Cara mohon permohonan Bantuan Perkeso RM600 sebulan untuk Cuti Tanpa Gaji di bawah skim eis perkeso disebalik musibah covid 19.

Nampaknya, ramai yang sudah mula terkesan dek kerana penangan wabak covid-19. Bukan sahaja kesan kesihatan selepas wabak ini telah menyebabkan ramai kalangan pekerja dan majikan mula terasa bahangnya.

Semuanya selepas kerajaan Malaysia bertindak drastik untuk tidak membenarkan rakyat Malaysia keluar rumah kecuali untuk urusan yang dibenarkan sahaja.

Melihatkan situasi ini yang pastinya akan menjejaskan golongan perniaga dan pekerja serta majikan di Malaysia, pihak socso Malaysia telah melancarkan bantuan kewangan RM600 yang diumumkan kerajaan Malaysia

Bantuan perkeso RM600 ini adalah merupakan usaha pihak kerajaan Malaysia melalui pihak socso di bawah Sistem Insurans Pekerjaan bagi membendung situasi ada kalangan majikan terpaksa memberikan notis cuti tanpa gaji dek kerana masalah kewangan syarikat yang meruncing sepanjang wabak ini berlangsung. Jika anda berminat dengan bantuan ini, boleh teruskan meneliti info dan maklumat yang kami kongsikan di bawah ini:

Senarai Kandungan Penting:

 

Cara Permohonan Bantuan Perkeso RM600 kepada pekerja

1) Kepada anda yang berminat, boleh apply dan download borang permohonan erpc-19 ini dan cara memohon bantuan perkeso Rm600 sebulan ini cukup mudah melalui pautan yang dikongsikan di bawah ini.

PERKARA BUTIRANNYA
Download borang Permohonan ERPC-19 www.perkeso.gov.my

2) Borang permohonan yang telah lengkap info yang diperlukan, boleh dihantar terus melalui emel rasmi ini, erpc19@perkeso.gov.my

3) Segala permohonan akan dilakukan sendiri oleh pihak majikan anda.

Syarat Kelayakan

1) Terbuka kepada mana-mana daripada anda sebagai pekerja swasta telah pun mencarum berdasarkan kadar caruman sip Sistem Insurans Pekerjaaan

2) Jika anda hanya menerima gaji RM4000 sebulan dan ke bawah, anda layak untuk memohon bantuan rm600 perkeso ini ini

3) Anda hanya layak mohon bantuan ini jika telah melalui sekurang-kurangnya 30 hari cuti tanpa gaji. Contohnya jika anda diberikan cuti tanpa gaji oleh majikan selama 4 bulan contohnya. Dan anda sudah pun cuti tanpa gaji selama 30 hari, hari yang ke 31 anda sudah layak untuk memohon dan berpeluang untuk menerima RM600 sebulan dan berjumlah RM2,400 untuk tempoh 4 bulan lamanya.

bantuan kerajaan eis rm600 cuti tanpa gaji

Cara Pembayaran Cuti Tanpa Gaji diberikan

Kepada yang melepasi syarat kelayakan yang telah pun ditetapkan, anda akan diberikan bayaran sebanyak RM600 oleh pihak perkeso mellaui majikan anda.

Majikan anda yang diberikan tanggungjawab untuk menyerahkannya kepada anda.

Kegagalan majikan berbuat demikian, tindakan keras akan diambil terhadap majikan yang tidak amanah.

Bayaran bantuan socso rm600 sebulan ini sebagai ganti cuti tanpa gaji anda bergantung kepada jumlah notis cuti tanpa gaji yang diberikan oleh majikan anda. Maksimum had yang telah ditetapkan adalah sehingga 6 bulan sahaja. Tidak lebih daripada itu.

 

bantuan socso rm600

P/S: Warwarkan juga bantuan perkeso RM600 ini di Facebook dan Whatapps ahli keluarga terdekat dan kenalan rapat anda semoga dengan perkongsian ini dapat membantu meringankan masalah dan kesulitan mereka. Insyaallah!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING TOP