Connect with us

info

Penampakan Spiderman di Jalanan, Ini Sebabnya Beliau muncul

Published

on

Penampakan Spiderman muncul di kaki lima dan tepi jalan raya?apakah sebabnya.ini sebabnya, Demi mengharungi hidup, setiap orang pasti sanggup lakukan apa jua pekerjaan apatah lagi untuk mencari rezeki menyara orang tersayang.

Sebagai ketua keluarga, kita sendiri perlu keluarkan segala kekuatan dan ‘superhero’ yang ada dalam diri tanpa mengenal erti penat dan mengalah, tabah berjuang.

Mungkin itu teladan yang dapat diambil dari kisah seorang lelaki ini apabila aksi memakai kostum ‘Spiderman’ menolak kerusi rod@ wanita berstatus orang kurang upaya (OKv) di sekitar Georgetown, menarik perhatian orang ramai terutama kanak-kanak.

spiderman

Ada minta mahu bergambar dan tidak kurang menghulurkan sumbangan ikhlas kepada penghibur jalanan itu (spiderman).

Spiderman terbabit, Ahmad Shakirin Mohd Zain, 50, yang juga pelukis jalanan, berkata dia sudah lebih setahun menjadikan kerjaya itu sebagai pekerjaan sambilan meraih pendapatan dan mencari dana bagi merawat isteri, Nur Aznita Mohd Ismail, 37.

Sebelum ini, Ahmad Shakirin bekerja sebagai pelukis di Pasar Seni, Kuala Lumpur manakala isterinya adalah tukang masak di restoran terkenal di ibu kota.

” Isteri saya pernah terjatuh di bilik air menyebabkan dia mengaIami ser@ngan angin ahmar dan kerana menghid@p kncing mnis, kaki kanannya terpksa dip0t0ng daripada lutut ke bawah.

” Selepas itu, kami berpindah ke Pulau Pinang dan mencuba nasib mencari rezeki di sini dengan cara ini,” katanya yang menjadikan bilik tumpangan dengan kadar sewa RM55 sehari di tengah bandar raya sebagai tempat berteduh.

Ahmad Shakirin berkata, sebelum ini pendapatannya bergantung kepada hasil upah melukis dan menjual lukisan di beberapa lokasi tumpuan pengunjung sekitar ibu kota.

Katanya, melihatkan ramai kenalannya mampu meraih wang dengan berpakaian adiwira(spiderman), dia membeli sut pakaian itu menerusi dalam talian dengan harga RM180.

” Sebenarnya kami suka kanak-kanak namun belum mempunyai rezeki cahaya mata dan dengan cara ini dapatlah kami menghiburkan kanak-kanak itu.

” Selain sebagai terapi diri, kami berasa gembira apabila dapat berdamping dengan kanak-kanak dan berharap orang ramai mendoakan kesejahteraan saya serta isteri,” katanya.

Ahmad Shakirin berkata, bukanlah maksudnya untuk meminta-minta, tetapi mereka pernah menerima sumbangan sebanyak 20 sen selepas diminta ber@ksi Spiderman dan bergambar dan dia tetap menerima sumbangan itu kerana paling penting ialah keikhlasan si pemberi.

Katanya, mujurlah pemilik bilik tumpangan disewa mereka memahami keadaan suami isteri berkenaan.

” Selepas isteri sembuh nanti, dia bercadang mahu menjana pendapatan dengan menjual makanan berikutan kepak@rannya dalam menyediakan pelbagai jenis masakan,” katanya.

selain itu,

Cuba cari rezeki cara lain

Lelaki yang dikenali sebagai Ahmad Shakirin Mohd Zain juga merupakan seorang pelukis jalanan. Menurutnya, dia sudah lebih setahun menjadikan kerjaya itu sebagai pekerjaan sambilan meraih pendapatan dan mencari dana bagi merawat isterinya.

Isteri saya pernah terjatuh di bilik air menyebabkan dia mengalami serangan angin ahmar dan kerana menghidap kencing manis, kaki kanannya terpaksa dipotong daripada lutut ke bawah.

Selepas itu, kami berpindah ke Pulau Pinang dan mencuba nasib mencari rezeki di sini dengan cara ini.

Sebelum ini, dia pernah bekerja sebagai pelukis di Pasar Seni, Kuala Lumpur manakala isterinya adalah tukang masak di restoran terkenal di ibu kota. Pendapatannya bergantung kepada hasil upah melukis dan menjual lukisan di beberapa lokasi tumpuan pengunjung sekitar ibu kota.

Belum ada rezeki timang cahaya mata

Menurut Shakirin, ideanya tercetus apabila lihat ramai kenalannya mampu meraih wang dengan berpakaian adiwira. Dia membuat keputusan membeli sut pakaian itu menerusi dalam talian dengan harga RM180.

Sebenarnya kami suka kanak-kanak namun belum mempunyai rezeki cahaya mata dan dengan cara ini dapatlah kami menghiburkan kanak-kanak itu.

Selain sebagai terapi diri, kami berasa gembira apabila dapat berdamping dengan kanak-kanak dan berharap orang ramai mendoakan kesejahteraan saya serta isteri.

Hasil dari itu, ramai yang mahu bergambar dan tidak kurang menghulurkan sumbangan ikhlas kepada penghibur jalanan itu. Pekerjaan itu dilakukan bukanlah untuk meminta-minta, tetapi ikut keikhlasan kepada si pemberi.

Sewa bilik tumpangan harian

Dalam pada itu, mereka juga pernah menerima sumbangan sebanyak 20 sen selepas diminta beraksi Spiderman dan bergambar dan dia tetap menerima sumbangan itu.

Selepas isteri sembuh nanti, dia bercadang mahu menjana pendapatan dengan menjual makanan berikutan kepakarannya dalam menyediakan pelbagai jenis masakan.

Kini, dia bersama isterinya tinggal di bilik tumpangan dengan kadar sewa RM55 sehari di tengah bandar raya sebagai tempat berteduh. Dia bersyukur kerana pemilik bilik tumpangan disewa mereka memahami keadaan suami isteri berkenaan.

sila baca disini:Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: HM

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri dan ini adalah sekadar perkongsian sahaja.Ribuan Terima kasih diucapkan kerana sudi meluangkan masa anda kepada kami.OKTHXBYE

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING TOP