Connect with us

info

Pengiktirafan Mokhtar Dahari Tempat Ke-3 Dalam Senarai ‘Gol Skor’ Terbanyak Sepanjang Zaman

Published

on

Bagi peminat sukan bola sepak, pasti ramai yang mengenali allahyarham Datuk Mohammad Mokhtar Dahari yang pernah mencipta nama suatu ketika dahulu di permainan bola sepak terutama sekali untuk F.A Selangor.

Pada 29 Jun yang lalu, menerusi sebuah ciapan di Twitter FIFA (Fédération Internationale de Football Association), mereka telah menyenaraikan jaringan gol terbanyak yang pernah diskorkan oleh semua pemain bola sepak dari seluruh negara dalam Pengiktirafan Mokhtar Dahari Tempat Ke-3.

Foto: FIFA Twitter

Terdapat seramai 12 orang pemain bola sepak yang tersenarai dan diiktiraf sebagai pemain yang paling banyak menjaringkan gol. Kesemua pemain yang tersenarai ini datang daripada pelbagai negara.

Seperti yang kita dapat lihat, Ali Daei mengungguli tempat pertama dengan jaringan gol sebanyak 109, dan begitu juga Cristiano, dan di tempat ketiga, sudah semestinya diungguli oleh pemain legendary negara Malaysia, iaitu Mokhtar Dahari!

Foto: Astro Awani

Datuk Mokhtar Dahari pernah digelar sebagai ‘Supermokh’ suatu ketika dahulu, dan ketika zaman kegemilangannya, beliau merupakan pemain buat kelab Selangor dari tahun 1972 hingga 1987. Beliau juga pernah mewakili negara dari 1972 hingga 1985.

Mokhtar juga pernah menyertai 142 pertandingan antarabangsa dan membuat jaringan sebanyak 89 gol. Hasil daripada pencapaiannya ini, Malaysia berada di kedudukan yang ke-61 di dunia pada ketika itu.

Foto: Axcello.Net

Walaubagaimanapun, Datuk Mokhtar Dahari telah disahkan meninggal dunia pada Julai 1991, namun begitu, setelah 19 tahun pemergiannya, punca kematiannya tidak pernah diberitahu sehinggalah rancangan National Geographic menyiarkan dokumentari tentangnya dan menceritakan yang punca kematiannya adalah disebabkan MND (motor neurone disease)

MND merupakan sejenis penyakit yang merosakkan saraf dan otak manusia dan membuatkan seseorang itu lemah pada jangka masa yang panjang.

Allahyarham Dato’ Mohamad Mokhtar Dahari ( 13 November 1953 – 11 Julai 1991) adalah legenda pemain bola sepak kebangsaan Malaysia dari Selangor. Beliau telah diberi gelaran “SuperMokh” kerana kecemerlanganya menjaringkan banyak gol sepanjang kariernya. Dia mewakili Malaysia dari tahun 1972 hinggalah 1985.

Biodata Mokhtar Dahari

Dilahirkan di Setapak, Kuala Lumpur, Mokhtar mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jalan Kuantan (1960-1965) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria (1966-1970).

Anak kepada Dahari Abeng dan Maimon Sadikin ini mula mewakili Selangor pada tahun 1971 pada Piala Burnley. Beliau juga Pernah menyertai beberapa kelab bola sepak antaranya Kelab Sultan Sulaiman, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Talasco, dan Kwong Yik Bank (sekarang Bank RHB).

MULA WAKILI SELANGOR: Piala Burnley 1971

PIALA MALAYSIA: Wakili Selangor 1972

MULA WAKILI NEGARA: Pestabola Merdeka 1972

KALI TERAKHIR WAKILI NEGARA: Pra-Piala Dunia menentang Korea Selatan di Seoul 1985

KAPS: 167

GOL PIALA MALAYSIA: 177

GOL ANTARABANGSA: 125

JARINGAN TERBAIK: Gol penyamaan menentang England B pada 1978

PENCAPAIAN: Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia 10 kali. Menang pingat gangsa Sukan Asia 1974 di Teheran

ANUGERAH: Olahragawan Kebangsaan 1976

Penglibatan Dalam Sukan Bola Sepak

Allahyarham Mokhtar Dahari yang masih dikenang sehingga ke hari ini walaupun hayatnya sudah bersemadi hampir 23 tahun lalu.

Walaupun ramai generasi muda masa kini tidak begitu mengenali bintang negara itu, tapi hampir semua pasti pernah mendengar namanya – pemain dengan bakat semulajadi yang mengangkat imej Malaysia setaraf dengan jaguh bola sepak dunia. Paling ketara adalah dikancah Pestabola Merdeka yang menjadi gelanggang dia mempamer taring dan kehebatannya menembusi gawang lawan.

Pada usia 23 tahun, Mokhtar atau lebih terkenal dengan gelaran SuperMokh diiktiraf Majalah World Star Soccer sebagai penyerang terbaik Asia dan ketika itu jugalah dia dinobatkan sebagai Olahragawan Kebangsaan 1976.

Kelebihan dimiliki ‘Supermokh’ banyak dengan sepakan deras bak peluru menjadi elemen penting hinggakan tiga jari mendiang R.Arumugam, bekas penjaga gol negara pernah patah ketika cuba menampannya. Itu belum dikira bijaknya penyerang ternama negara itu membaca gerakan lawan dan meloloskan diri.

Dengan 167 kaps antarabangsa

, dia berjaya meletakkan Malaysia di kedudukan tertinggi pentas bola sepak Asia seterusnya mampu membuka mata dunia hingga kuasa bola sepak dunia. Skuad England B bimbingan Bobby Robson turut merasa bahangnya selepas diikat skuad negara 1-1 hasil jaringan menakjubkan Mokhtar.

Walaupun kelibat pemain istimewa seperti Mokhtar yang tiada galang gantinya sehingga kini sudah lama meninggalkan kita, bayangan kehebatannya tidak pernah padam apatah lagi apabila mengingati susah payah anak kelahiran Setapak, Kuala Lumpur itu mencipta nama walaupun dia memang sudah memiliki kurniaan yang tiada pada orang lain.

Gambar di atas ini dirakamkan sebelum perlawanan persahabatan Pilihan Selangor menentang Boca Juniors Di Stadium Merdeka dalam tahun 1982. Perlawanan ini dimenangi oleh Boca Junior dengan Jaringan 2 – 1.

Mokhtar sangat gigih ketika latihan, sejak di bangku sekolah lagi dia yang menuntut di Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria tidak pernah jemu berlatih sehingga namanya sudah sebati dengan di skuad kebangsaan pun dia masih sama apabila terus mengawal bola sambil menggelecek tiang-tiang kecil sebelum melepaskan tendangan kencang ke gawang yang kosong untuk menajamkan kuasa pemusnah yang ada pada dirinya.

Bahkan dia tidak suka diganggu ketika latihan apatah lagi mengaitkan kemasyhuran dirinya di padang dengan kehidupan peribadi hingga menjadikan dia idola yang paling diminati.

Apapun kehilangan permata paling berharga bola sepak negara itu tidak seharusnya ditangisi sampai bila-bila dan generasi sekarang sepatutnya mencuba menjadikannya sebagai motivasi meningkatkan diri supaya bola sepak negara kembali segar seperti sebelumnya.

Al fatiha – Beliau meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang pada Khamis, 11 Julai 1991, jam 8.25 pagi. Pada masa itu, media melaporkan bahawa Mokhtar mengalami distrofi otot, memandangkan bilangan besar kes-kes penyakit ini yang telah dikemukakan dalam dunia bola sepak Itali.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING TOP