Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)

Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk memohon jawatan di sebagaimana berikut:

PEMBANTU TADBIR GRED 47

Pengenalan

Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Bahasa Melayu: Suruhanjaya Syarikat Malaysia, disingkat SSM), adalah badan berkanun yang dibentuk di bawah Akta Parlimen yang mengatur hal ehwal korporat dan perniagaan di Malaysia. SSM dibentuk pada tahun 2002 di bawah Akta Suruhanjaya Syarikat Malaysia 2001, dengan mengambil alih fungsi Pendaftar Syarikat dan Pendaftaran Perniagaan.

Tujuan utama SSM adalah untuk berfungsi sebagai agensi untuk menggabungkan syarikat dan mendaftarkan perniagaan serta memberi maklumat syarikat dan perniagaan kepada orang ramai. Suruhanjaya itu melancarkan Perkhidmatan e-Info SSM untuk membolehkan maklumat mengenai syarikat dan perniagaan diperoleh melalui laman webnya.

Sebagai pihak berkuasa utama untuk peningkatan tadbir urus korporat di Malaysia, komisi ini juga menangani kegiatan pemantauan dan penguatkuasaan untuk memastikan kepatuhan terhadap pendaftaran bisnis dan perundangan korporat.

Pada tahun 2003, SSM memulakan kajian semula Akta Syarikat 1965, dengan tujuan untuk mempermudah proses penggabungan di Malaysia dan mengurangkan kos pematuhan perniagaan dengan undang-undang korporat Malaysia. Undang-undang ini akhirnya digantikan oleh Akta Syarikat 2016, yang membawa beberapa perubahan besar seperti hanya satu pengarah yang diperlukan untuk mendaftarkan syarikat tersebut sebagai Syarikat Terhad oleh Saham dan bukannya dua, hukuman yang lebih berat terhadap pengarah yang tidak mematuhi Undang-Undang, dan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) tidak lagi wajib diadakan oleh syarikat swasta. [

Pemilik perniagaan boleh memilih untuk menggabungkan perniagaan mereka sebagai Pemilikan Tunggal atau Perkongsian, menggabungkan syarikat mereka sebagai Company Limited by Shares, Company Limited by Guarantee atau Company Unlimited, atau menggabungkan Limited Liability Partnership.

Syarat Memohon dan Kelayakkan

  • Berumur tidak kurang 18 tahun pada tarikh tutup iklan
  • Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas.Sila rujuk iklan untuk maklumat penuh.

Informasi Penting   

  • Nama Majikan: Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
  • Lokasi Jawatan: Sabah dan Sarawak
  • Tarikh Tutup Permohonan: 12 Julai 2020

Bagaimana cara memohon?

Anda perlu mengisi permohonan rasmi secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA.Pemohon digalakkan untuk mengemaskini maklumat-maklumat terkini yang diperlukan di dalam portal sistem Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) . Calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil temuduga.

Sila terus ke laman web ini untuk memohon .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*