Rupanya Inilah 6 Sebab Anda Kerap Digigit Nyamuk Berbanding Orang Lain

0 32

Siapa kat sini yang sering menjadi mangsa gigitan nyamuk? Kadang – kala bila kita berada di kawasan banyak nyamuk anda sering menjadi tumpuan gigitan berbanding rakan yang lain. 

Maknanya, anda mempunyai tarikan kepada nyamuk atas beberapa faktor kimia yang dipengaruhi oleh tubuh. Ia boleh jadi jenis darah, bentuk badan, jumlah kolesterol dan banyak lagi.

Nyamuk yang menggigit anda pula merupakan nyamuk betina dan darah anda bukan sumber makanannya. Sebaliknya, nyamuk betina menghisap darah anda untuk mendapatkan protein bagi mengekalkan kesuburannya.

Pernah tak anda terfikir kenapa anda yang menjadi pilihan nyamuk – nyamuk terbabit? Sebenarnya perkara ini berlaku disebabkan banyak faktor dan iantaranya ialah : 

1. Badan Yang Lebih Banyak Mengandungi Karbon Dioksida 

Menjadi salah satu sebab anda lebih tampak menyelerakan pada serangga. Manusia yang memiliki tubuh besar atau mengandung akan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida dan secara tidak langsung ia menjadi pilihan gigitan serangga.

2. Mempunyai Suhu Badan Yang Lebih Tinggi Berbanding Yang Lain

Sekali lagi, manusia yang memiliki tubuh besar dan wanita mengandung kebiasaannya mempunyai suhu badan yang lebih itu, selain itu, orang yang baru lepas melakukan senaman juga akan memiliki suhu badan tinggi berbanding normal.

3. Jenis Darah Menjadi Faktor Anda Digigit

Kajian menyatakan darah jenis O lebih digemari oleh nyamuk berbanding darah jenis A. Walaupun begitu, tiada kajian lanjut tentang perkara ini.

4. Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa sesetengah orang akan mengeluarkan bahan kimia melalui kulit mereka yang menyatakan jenis darah mereka.

5. Komposisi Mikrob Pada Kulit Anda

Kita semua mempunyai flora mikrob yang unik dan cantik yang hidup di kulit kita. Malah, kita mempunyai lebih banyak mikrob pada kulit kita berbanding sel-sel kulit yang sebenarnya. Dan komposisi unik mikrob kami mempengaruhi berapa nyamuk yang mahu menggigit kami.

6. Aktif Bersukan

Senaman meningkatkan jumlah asid laktik yang dirembeskan oleh kulit anda, serta meningkatkan suhu tubuh keseluruhan anda. Untuk nyamuk, ini adalah makanan yang lazat dan kopi segar di hadapan seseorang yang baru sahaja bangun dari tempat tidur.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.